Luna aprilie vine cu o propunere muzicala indrazneata. Exploring Jazz este un nou concept ce isi propune sa aduca pe scenele romanesti cele mai reprezentative nume ale jazz-ului international.

La prima editie a evenimentului Exploring Jazz, celebrul muzician cubanez Roberto Fonseca estecap de afis. Artistul, despre care The UK Guardian a scris ca este: ”un pianist incredibil, compozitor si lider de trupa, cu un talent melodic ce ii poate intrece pe cei mai cunoscuti artisti”, va concerta pe 25 aprilie, la Sala Palatului din Bucuresti. Alaturi de Fonseca, pe scena vor urca prietenii sai, Ramsés Rodriguez si Yandy Martinez, iar invitati speciali ai serii vor fi Adrian Naidin Quartet si Vali Boghean Band, doua grupuri de muzicieni cunoscute pentru calitatea incontestabila a actului artistic.

Roberto Fonseca_poster_Bucuresti
Pianist de referinta al scenei internationale de jazz, Roberto Fonseca este apreciat si cunoscut pentrul stilul sau inedit care imbina influentele clasice cu cele afro-cubaneze. In copilarie a studiat tobele, reorientandu-se mai tarziu catre pian, instrumentul care a continuat sail fascineze pana in ziua de azi. Pe scena de la o varsta frageda, Fonseca si-a inceput cariera in cadrul festivalului Havana Jazz Plaza. In 1999, primul sau album, pe care l-a inregistrat impreuna cu Javier Zalba si grupul Temperamento, a obtinut premiul Cuba’s Best Album. Aceasta recunoastere l-a determinat sa lucreze la doua proiecte solo in care se pot simti influente de jazz latin, muzica urbana, afro-cubaneza si chiar hip-hop.

La scurt timp dupa lansarea proiectelor solo, Roberto Fonseca a plecat in turneu cu Buena Vista Social Club, sub indrumarea lui Ibrahim Ferrer, urmand o serie de peste 400 de concerte, in toata lumea. Experienta acestui turneu i-a oferit pianistului o noua perspectiva asupra muzicii, gasindu-si inspiratia pentru urmatorul proiect, Zamazu, o fuziune de jazz, muzica traditionala cubanezasi ritmuri africane.

Au urmat ani plini pentru Fonseca, acesta fiind invitat la cele mai importante festivaluri de jazz din lume si colaborand cu nume mari ale scenei contemporane, precum Fatoumata Diawara, Omara Portuondo, Carlinhos Brown sau Augusto Enriquez. In 2012, cubanezul a lansat albumul ”Yo”, nominalizat la premiile Grammy, categoria Best Latin Jazz Album. The Daily Telegraph a afirmat despre acest proiect ca este ”prea bun ca sa castige”, marele premiu fiind de obicei atribuit unor proiecte conventionale si nu la fel de îndraznete si inovative ca cel al lui Fonseca.

Atat concertul de la Sala Palatului, cat si cel de la Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj fac parte din turneul de promovare al albumului At Home. Impreuna cu Ramsés ‘Dynamite’ Rodriguez la tobe si Yandy Martinez la bas, Roberto Fonseca duce ritmurile jazz-ului cubanez in toata lumea, continuand sa se inspire si sa isi ia pulsul din fiecare loc in care se afla.

„Imi doresc ca muzica mea sa ajunga catre cei care inca nu au descoperit-o, in speranta ca intr-o zi voi ajunge pentru acestia un punct de referintain jazz.”

Tot pe ritmuri de jazz ne vor incanta si Adrian Naidin Quartet si Vali Boghean Band, artisti consacrati pe scena cunoscatorilor muzicii de calitate.

Organizatorul conceptului Exploring Jazz precizeaza: ”Suntem siguri ca Exploring Jazz va fi unul dintre cele mai aplaudate evenimente ale acestei primaveri. Am cautat sa aducem pe scena Salii Palatului trei muzicieni care, desi, apartin unor scoli diferite de muzica, folosesc elemente commune ce contribuie la dezvoltarea parcursului artistic al fiecaruia. Printre acestea se numara sunetul original, modalitatea indrazneata de abordare a muzicii si maturitatea scenica deosebita, in ciuda varstei lor.”

Biletele pentru evenimentul „EXPLORING JAZZ” au fost puse in vanzare si pot fi achizitionate la preturi variabile in functie de categoria de loc, dupa cum urmeaza: VIP -198 lei, Cat.I – 149 lei, Cat.II -100 lei, Cat.III-70 lei, Cat.IV -50 lei. Acestea sunt disponibile la Sala Palatului, in reteaua agentiilor Eurolines si TUI TRAVELCENTER, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos, Libraria Mihai Eminescu, Magazinul Muzica, Unirea Shopping Center (etj.2), Diverta, Flanco, reteaua de magazine SAY Shops, UMAN, Senia, IQ BOX, agentiile Perfect Tour, la Hard Rock Café, stand-ul de bilete de la Metrou Unirii 1, langa casa de bilete Metrorex si Beraria H precum si online pe www.ticketnet.ro , www.myticket.ro , www.bilet.ro , www.iabilet.ro, www.vreaubilet.ro, www.biletoo.ro si www.bilete.ro .